Itt vagyunk: Főoldal Falunkról Aktuális Fogászati hónap
Bekezdések

Fogászati hónap

Ismertető a fogápolásról

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Engedjék meg, hogy a “fogászati hónap” alkalmából egy kis ismeretterjesztő írással én is hozzá járuljak az Önök jobb egészségéhez.

Ha türelmesen végigolvassák az alábbiakat, netán még alkalmazzák is, akkor szervezetük még jobb egészségnek fog örvendeni.

 

A FOGSZUVASODÁS MEGELŐZÉSE

A fogmosás és fogselyem-használat célja, hogy eltávolítsuk a baktériumokból álló, folyamatosan újraképződő vékony, színtelen, ragadós filmréteget, a lepedéket. A fogszuvasodás legfőbb okozója a lepedék. A fogorvosok szóhasználata szerint a "caries" jelenti a fogszuvasodást.

 

Hogyan okoz a lepedék fogszuvasodást?

A lepedékben élő baktériumok lebontják az ételben lévő cukrokat, így savak képződnek, melyek megtámadják a fogzománcot (fogaink kemény védőrétegét), megnyitva az utat a fogszuvasodáshoz.

 

Mi az a fogszuvasodás?

A szuvas fogban lyuk marad, miután az elhalt fogszövetet eltávolították. A fogon sokfelé kialakulhat szuvasodás.

A rágófelületen akkor alakul ki szuvasodás, ha a lepedék megreked a barázdákban. Ez gyerekek esetén a leggyakoribb, mivel fogmosáskor ők gyakran kihagyják ezeket a területeket.

A fogak közötti részeket nehéz elérni, így ott gyakran marad lepedék. Ezekhez a területekhez egyedül fogkefével nem, csak fogselyemmel lehet eljutni, így rendszeres fogtisztítás nélkül könnyen kialakulhat a fogszuvasodás.

 

A foggyökér felületén ínyproblémák, vagy fogvesztés esetén alakul ki szuvasodás, leggyakrabban periodontitis nevű ínybetegség esetén. Idősebb korban az íny elkezd visszahúzódni, így gyakrabban alakul ki a foggyökér szuvasodása is. Ha a lepedék felhalmozódik a zománccal nem borított foggyökéren, hamar kialakul a szuvasodás.

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

Mosson fogat alaposan, napjában kétszer puha sörtéjű fogkefével - lehetőleg reggel és lefekvés előtt.

Használjon fluorid-tartalmú fogkrémet - a fluorid segít a fogszuvasodás megelőzésében.

Minden nap tisztítsa ki a fogközeit, hogy onnan is eltávolítsa a lepedéket, ahová a fogkefe nem ér el.

Táplálkozzon egészségesen, kerülje a cukros ételek és italok gyakori fogyasztását.

Látogassa rendszeresen fogorvosát - félévente legalább egyszer egy tisztítás és vizsgálat erejéig.

A fogorvosok szerint legfeljebb három havonta célszerű kicserélni a fogkefét, vagy még előbb, ha elhasználódik. Kutatások szerint ugyanis egy új fogkefe hatékonyabban távolítja el a lepedéket, mint egy három hónapnál öregebb.

 

AZ ÍNYBETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE

A lepedék, amennyiben nem távolítják el rendszeresen a fogak felületéről, valamint az ínyszél alól, irritálhatja az ínyt és megbetegítheti azt. A rendszeres fogmosás, és a fogközök tisztítása segít megelőzni az íny megbetegedését.

 

Hogyan okoz a lepedék ínybetegséget?

Ha hagyjuk a lepedéket felhalmozódni, a baktériumok toxinokat termelnek, melyek irritálhatják az ínyt és károsítják a fogakat. Az íny megbetegedésének első fázisa a gingivitis, vagyis a fogínygyulladás, mely az íny megduzzadásával, érzékenyebbé válásával jár, valamint vérzik, ha fogat mosunk, vagy fogselymet használunk.

 

Kit veszélyeztet az íny megbetegedése?

Az ínybetegségek bárkit érinthetnek, még a gyerekeket is. Leggyakrabban azonban a felnőtteket veszélyeztetik. Minden négy, 35 évnél idősebb felnőttből háromnak van, vagy volt valaha valamilyen ínybetegsége.

Dohányzás, valamint bizonyos klinikai körülmények növelik az ínybetegségek kockázatát. Emiatt is fontos, hogy tájékoztassa fogorvosát az általános egészségi állapotáról.

 

Mit tegyek, ha úgy gondolom, ínygyulladásom van?

Szerencsére a mindennapos, gondos fogápolás, valamint a fogorvos rendszeres látogatása segít megelőzni az ínygyulladást, még mielőtt az kialakulhatna. A lepedék rendszeres eltávolítása (két lépésben: puha fogkefével való fogmosással, majd a fogközök megtisztításával) elég az ínygyulladás megelőzésére és legtöbbször gyógyítására is. Az előbbi két lépés megelőzi a lepedék felhalmozódását a fog felszínén és az ínyszél alatt.

Az ínygyulladás nem állandó állapot. Visszafordítható, amíg a fogakat ágyazó csontszövetet nem éri tartós károsodás.

 

Mi az a periodontitis?

Ha nem kezelik, az ínygyulladás súlyosabb betegségekhez, így periodontitis-hez (foggyökérhártya-gyulladáshoz) vezethet. A periodontitis a fogakat tápláló ínyt és csontot károsítja. Ha már egyszer kialakult, nem lehet megfordítani: az állapot további romlása csak szakszerű kezelés és bonyolultabb, napi rendszerességű szájápolás révén kerülhető el.

Amennyiben Önnek periodontitise van, fogorvosa testreszabott kezelésben fogja részesíteni, amely megállítja a betegség előrehaladását és megóvja fogait és ínyét. Az Oral-B számos szájhigiéniás terméket kínál periodontitisben szenvedők számára, így több elektromos fogkefét is. Mivel elektromos fogkeféink bizonyítottan hatékonyabban távolítják el a lepedéket a hagyományos fogkeféknél, használatukkal tisztábbá tehető a szájüreg, ami a kritikus faktor az ínybetegségek kialakulásában.

 

Milyen tünetekre kell odafigyelni?

 

A periodontitis kezdetben nem jár látható tünetekkel, így fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat a korai diagnózishoz.

 

A periodontitis leggyakoribb tünetei a vörös, duzzadt íny, mely tasakot alkotva kezd elválni a fogtól. Ez gyakran társul a fog túlérzékenységével, a fogak közötti nyomás érzésével, illetve fogmosás és fogselyem-használat során fellépő vérzéssel.

 

Előrehaladottabb stádiumban az íny visszahúzódik, a foggyökér szuvasodik, genny jelenik meg a fogak és az íny között, a fogak meglazulnak, majd ki is hullanak.

 

Hogyan állítható meg a periodontitis továbbfejlődése?

A periodontitis alapos, napi rendszerességű fogápolási rutin elsajátításával elkerülhető. Íme néhány hasznos ötlet:

Mosson fogat alaposan, napjában kétszer puha sörtéjű fogkefével és fluorid-tartalmú fogkrémmel - lehetőleg reggel és lefekvés előtt.

Tisztítsa ki naponta a fogközöket, hogy eltüntesse a lepedéket onnan is, amit a fogkefe nem ér el.

Látogassa rendszeresen fogorvosát - félévente legalább egyszer egy tisztítás és vizsgálat erejéig.

Ne cigarettázzon, vagy szivarozzon.

A fogorvosok szerint legfeljebb három havonta célszerű kicserélni a fogkefét, vagy még előbb, ha elhasználódik. Kutatások szerint ugyanis egy új fogkefe hatékonyabban távolítja el a lepedéket, mint egy három hónapnál régebbi.

A LEGJOBB MÓD A FOGMOSÁSHOZ

 

Az alapos fogmosás az első lépés az egészséges fogak és íny felé vezető úton. A megfelelően hatékony fogmosásnak legkevesebb két percig kell tartania. Akár hagyományos, akár elektromos fogkefét használ, legalább harminc másodpercig mossa fogsorának minden negyedét (felső, illetve alsó jobb és bal).

Mi a legjobb módja a fogmosásnak?

Fogat mosni sokféleképpen lehet. Kérjen ötleteket, javaslatokat fogorvosától! Addig is, íme egy gyakran ajánlott módszer hagyományos fogkefét használók számára:

Első lépés:

A külső fogfelszín mosásához tartsa a fogkefét 45 fokos szögben az ínyszélhez képest!

Mossa a fogait és ínyét rövid, gyengéd mozdulatokat végezve!

Második lépés:

 

Hasonló mozdulatokkal mossa meg a rágófelszínt és a fogak belső felületét!

Harmadik lépés:

 Ne felejtse ki az ínyszél vonalát, és győződjön meg, hogy a fogak hátsó felét is eléri!

 

Mossa meg a nyelvét is - segít frissen tartani a leheletét!

 

Hogyan használja az elektromos fogkefét?

Az oszcilláló-rotáló technológiával működő elektromos fogkefékkel nagyobb hatékonyság érhető el, mint a hagyományos, kézi fogkefékkel. Az Oral-B 1991-ben fejlesztette ki az oszcilláló-rotáló technológiát, aminek nagyobb hatékonyságát azóta már több, mint hatvan klinikai tanulmány igazolta. Ezúttal egy független, irányadó tanulmány megállapította, amit az Oral-B-nél már régóta tudunk, hogy az oszcilláló-rotáló technológia hatékonyabb a többi elektromos fogkefénél. Ez a kefélő mozgás nagyban különbözik a hagyományos fogkefék mozgásától, mivel elvégzi Ön helyett a munka nagy részét, csak ne felejtse ki fogsorának egyetlen részét sem!

Kövesse az elektromos fogkeféjéhez tartozó használati útmutatót! Az Oral-B rotációs elektromos fogkefékre vonatkozó tudnivalók a következők:

Első lépés:

Vezesse fogkeféjét lassan, egyik fogról a másikra, kövesse az ínyszél görbületét és a fogak körvonalát!

Második lépés:

Ne felejtsen ki egyetlen területet sem, a fogak belső- és rágófelületét, valamint hátsó oldalát sem!

Harmadik lépés:

Kövesse fogkeféjével az ínyszél vonalát! Ne nyomja rá túlságosan a fejét, hagyja, hogy a fogkefe dolgozzon Ön helyett!

 

Mi az a fogkő?

Ön minden fogmosás alkalmával eltávolítja a fogai felületén folyamatosan képződő lepedéket. Ha viszont hagyja felhalmozódni, fogkővé keményedhet, amit már csak a fogorvos képes eltávolítani.

A FOGKÖZÖK TISZTÍTÁSA

Rendkívül fontos, hogy a fogközöket is napi rendszerességgel megtisztítsuk, mivel ez a terület felelős az ínybetegségekért és a rossz leheletért, valamint szerepet játszhat a fogszuvasodás kialakulásában is. Segítségével olyan helyeket is megtisztíthat, ahová a fogkefe nem jut el.

A fogselyem napi használata a fogközök tisztításának legáltalánosabb módja.

Hogyan használjam a fogselymet?

Első lépés:


Tépjen le nagyjából ötven centiméter fogselymet, és tekerje lazán a két középső ujjára (az egyikre hosszabbat, mint a másikra), úgy, hogy körülbelül öt centiméter fogselyem maradjon szabadon.

Második lépés:


Hüvelyk- és mutatóujjaival tartsa feszesen a selymet, míg végigcsúsztatja a fogai között, közben vigyázzon az ínyére!

Harmadik lépés:


Tekerje a fogselymet C-alakban fogai köré, és gyengéden mozgassa fel-le, egészen az ínyszél alá hatolva! Szükség esetén tépjen új szálat!

Első alkalommal a fogselyem használata kellemetlen lehet. Kis türelemmel és gyakorlattal azonban ugyanolyan természetessé válik, mint a fogmosás.

Ha nehézkes, vagy kényelmetlen a fogselyem használata, próbálja ki a nyeles fogselymet!

Így nem kell a fogselymet az ujjára tekerni, és könnyebb irányítani a fogak között. Miután behelyezte a nyeles fogselymet a fogak közé, használja a fogselyemhez hasonlóan. Gyerekek számára, akik épp ismerkednek a fogselyemmel kényelmes lehet a használata.

Léteznek-e fogselymek különleges alkalmakra?

Amennyiben Önnek fogszabályozója, vagy fogpótlása (például hídja) van, ami akadályozza a hagyományos fogselyem használatát, próbáljon ki a   SuperFloss! A SuperFloss  egyedülálló, mivel minden szál három részből áll, egy merev végből, mellyel könnyebb átfűzni a fogak és a fogszabályozó között, vagy fogművek alatt; szivacsos fogselyemből, amellyel széles fogközökben is használható, valamint egy hagyományos fogselyemből, amivel a természetes fogak, és az ínyszél alá lehet behatolni. A szivacsos fogselyemhez lehet használni fogkrémet, fluoridos, vagy antibakteriális hatóanyagot is.

Szélesek a fogközeim. Így is kell fogselymet használnom?

Még ha szélesek is a fogközei, lepedék akkor is képződik közöttük és az ínyszél alatt, ahová fogkefével nem lehet eljutni. Elképzelhető, hogy fogorvosa interdental fogkefét is fog ajánlani a fogselyem mellé. Ennek feje igen kicsi, kúpos, vagy hengeres, sörtéi finomak. Hatékonyabban távolítja el a lepedéket a szélesebb fogközökből.

Vannak-e más módszerek a fogközök tisztítására?

A fogselymen túl más egyéb termékek is alkalmasak a fogközök tisztítására. Konzultáljon fogorvosával, hogy Önnek melyik volna legmegfelelőbb. Az alábbi szempontok alapján fog ajánlani:

A fogak közötti rés szélessége.

A fogszabályozók, fogművek (pl. híd) jelenléte.

Ínyműtétet követően implantátumok jelenléte.

Egyéni szempontok a fogselyem-használatot illetően.

Interdental fogkefék

Amennyiben Önnek szélesek a fogközei, fogszabályozót, hidat, implantátumot visel, célszerű interdental fogkefét használnia. Ennek feje igen kicsi, kúpos, vagy hengeres, sörtéi finomak.

 

Az interdental fogkefe-készletegy nyélből és két fejből áll, így csak a fejet kell kicserélni, ha elhasználódik. Az érzékenyebb egyének számára puha, habos fogkefe-fej is kapható, ami igen gyengéd fogak közötti tisztítást biztosít.

 

Köszönöm, hogy végignézték a fentieket. Ha Önök gondolják, szívesen állok heti 1 alkalommal rendelkezésükre péntek délután 15-18 óráig a Fő út 1-ben.

Telefon: 06 30/5806553

 

Tisztelettel

DR PÖLÖSKEI JÁNOS

fog- és szájsebész főorvos

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. július »
július
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031